---- 1989 - Cumulus - 2016 ----

Cumulus

Nieuwsgierig? Klik op één van beide items.

Logo-negatief-witWelkom op de website van schermvliegclub Cumulus in Horst, Noord-Limburg. De club is opgericht in 1989 en heeft de ontwikkelingen op schermvlieggebied vanaf het begin meegemaakt. In 2014 staan de leden dan ook uitgebreid stil bij het 25-jarig jubileum.

De sfeer in de club en het enthousiasme van de leden maken Cumulus uniek. Elke vliegdag is weer een belevenis, een avontuur. De vele foto’s, video’s en albums van het schermvliegen of paragliden op deze website geven daar een duidelijk beeld van.

Beeldverhalen_073Meervoudige kampioenen en leden met duizenden vluchten kent Cumulus niet. Vliegen doen de leden en tandempassagiers alleen voor hun plezier.

De vliegterreinen van Cumulus liggen in Veulen aan de Jaegerhofweg en in Kronenberg aan de Americaanseweg.

Opleidingen voor lier- en bergvliegen worden – uitsluitend voor clubleden – verzorgd door het eigen en ervaren instructieteam. Voor het bergvliegen werkt Cumulus samen met de Oostenrijkse vliegschool Flight Connection Arlberg in Schnifis, Vorarlberg. P1040009

2014-09-16 11.26.46

Kronenberg-01Voor belangstellenden geeft de club – na afspraak – kennismakingscursussen (schnuppercursus). Het is ook mogelijk om een tandemvlucht te maken. Klik hier of ga naar Contact om geheel vrijblijvend via een formulier informatie aan te vragen als je interesse hebt.

In het algemeen wordt er vooral in de weekenden gevlogen – als de weersomstandigheden dat toelaten. Onder “NIEUWS” en in het FORUM onder “VALT ER NOG WAT TE VLIEGEN” kun je de actuele berichten vinden over het  vliegen en de vlieglocatie van die dag.

Wat vooraf ging

De roots van Parazweefclub Cumulus liggen bij de in 1975 opgerichte Para Zweef Club Limburg in Well. In de beginperiode van de tegenwoordige schermvliegsport (toen nog parasailing geheten) werd “gevlogen” met ronde parachutes ( Pioneer ) welke door een auto of boot aan een lijn opgtrokken werden.
Album08_032a Album08_008a

Het vliegterrein van P.Z.C.Limburg viel echter ten prooi aan afgravingen en veranderde in een grote waterplas en maakte een einde aan de vliegactiviteiten.

Verschillende leden besloten te gaan parachutespringen maar slechts enkelen behaalden hun A-brevet. Een drietal ging nog enkele jaren door met vrije val in het Belgische Zuutendaal bij de paraclub van de AFCENT.

Album08_070a Album08_072a

Dit werd uiteindelijk het einde van de club, totdat een van hen in België, door het nemen van een verkeerde afslag, bij het industrieterrein van Overpelt uitkwam waar met een auto rechthoekige schermen opgetrokken werden.

Dat kwam bekend voor! Auto aan de kant, snel wat infomatie vragen, brevetten getoond en Ruud van der Beele was lid van de Belgische club.

Alles raakte nu in een stroomversnelling, Nederlandse brevetten werden niet erkend, in recordtijd belgische brevetten gehaald, vrienden en bekenden enthousiast gemaakt voor de sport en na een jaartje instructeursexamen. Al snel groeide het aantal leden uit Nederland en toen tijdens een wedstrijd bleek dat er ook een aantal leden van Para Team Nistelrode uit de buurt van Horst kwamen werd het plan geboren om in Horst een schermvliegclub op te richten.

Oprichting Cumulus

Op 24 juli 1989 werd ten huize van Ruud van der Beele, door twaalf toekomstige leden, een oprichtingsvergadering gehouden. Als clubnaam werd gekozen Para Zweef Club Cumulus.

Op 3 augustus 1989 werd alles bekrachtigd door de notariële akte en op 14 augustus 1989 volgde de inschrijving in het verenigings-register van de Kamer van Koophandel.

image004Gestart werd met een Sportlite 324 als clubscherm en een oude Saab-900, voorzien van een zelfgebouwde trekkrachtmeter, als trekauto.

Album09-Cumulus89-93 Album09_016a De club groeide snel en om de nieuwe leden na hun opleiding van een brevet te kunnen voorzien werd aansluiting gezocht bij de K.N.V.v.L. Na een eerdere toezegging weigerde de K.N.V.v.L. echter om de Belgische brevetten om te zetten naar Nederlandse. Dus weer examens gedaan en schoolerkenning aangevraagd.

De club kon verder met drie instructeurs en groeide verder uit tot bijna veertig leden. In 1990 werd met bergvliegen gestart in het Franse Mieussy. Na de eerste ervaringen besloot Cumulus om de bergopleidingen in Oostenrijk te doen, eerst in Sillian tegenwoordig in Schnifis. In 1992 werd de trekauto afgedankt en een lier aangeschaft. Helaas raakte Cumulus eind 1994 hun vliegterrein kwijt omdat het perceel werd omgeploegd en ingezaaid met maïs.

Een tijdlang bleven de activiteiten van de club beperkt tot bergvliegen. Liervluchten werden bij andere clubs gemaakt.

Een nieuwe start

Cumulus kreeg eind 2002 de beschikking over een nieuw terrein. In enkele maanden tijd werd dit vliegklaar gemaakt en sinds maart 2003 wordt er weer gevlogen.

De officiële opening van het terrein vond plaats op 21 juni 2003. Er werd gevlogen tot sunset en de hongerigen konden zich tegoed doen aan de barbecue.

Na het vliegen werd onder het genot van menig pilsje nog nagekletst tot in de kleine uurtjes.

Wat is Cumulus nu?

Cumulus is een schermvliegclub met jarenlange ervaring en enthousiaste vliegers.Het instructieteam verzorgt opleidingen lier- en bergvliegen voor clubleden. Voor het bergvliegen wordt al jaren met veel succes samengewerkt met de Oostenrijkse vliegschool Flight Connection Arlberg in Schnifis. Een succesvol afgesloten opleiding bergvliegen levert de Oostenrijkse PARAGLEITERSCHEIN (voorheen SONDERPILOTENSCHEIN) op, een internationaal erkend brevet. Dit brevet kan eventueel overgeschreven worden naar het Nederlandse brevet Berg 2.

Cumulus is een niet-commerciële club waar met veel plezier, op een veilige manier en op elk niveau gevlogen kan worden.

 

  • Actueel weer Veulen


  • Wil je de vooruitzichten bekijken voor de komende dagen, beweeg de muis dan naar het onderste gedeelte en je kunt de gewenste dag en/of tijd aangeven.
    Om het actuele weer op andere locaties te bekijken, klik je linksboven op Windyty of op de link eronder.
    Op de website van Windyty krijg je nog andere mogelijkheden aangeboden.